top of page

OMRÅDEN

Psykoterapi

Vi bär alla med oss olika frågeställningar om oss själva, om våra reaktioner i olika sammanhang och om våra livsval. Ibland kan vi hamna i svårigheter vilket kan visa sig i olika psykiska och/eller fysiska symtom. Det kan handla om stress, nedstämdhet, utmattning, ångest mm. Orsaker kan finnas både i nuet och inom den egna livshistorien. I terapi ges möjlighet att sammanlänka, förstå och bearbeta olika upplevelser. I samtal finns möjlighet att, i egen takt, söka förståelse och kunskap om sig själv för att på så sätt kunna öka sina möjligheter att möta olika situationer i livet. Terapi kan även handla om att helt enkelt få en djupare förståelse för sig själv. Det är möjligt att gå i terapi både kortare och längre tid, tanken är att de egna behoven får styra. Vanligt är att gå en gång i veckan, men detta kan naturligtvis variera. 

Ungdomsterapi

Ungdomstiden är en intensiv tid på många olika sätt. Här handlar det om att befinna sig i ett gränsland mellan att vara barn och att vara vuxen vilket för många kan vara en omtumlande tid. Att bli vuxen innebär att relationen till det egna självet, psyke och kropp, håller på att förändras.  Även relationen till omgivningen, föräldrar, kamrater, är under förändring. Det handlar således om en separation från det invanda, en sorts nödvändig förlust i syfte att så småningom kunna etablera sig som vuxen. Identiteten är under prövning där vanliga frågeställningar kan vara: Vem är jag? Vart är jag på väg? Är det normalt att må så här? Skall min kropp se ut så här? Hur skall min relation till mina föräldrar se ut? etc.

   Ungdomsåren ställer särskilda krav som kan vara svåra att hantera. Det är inte ovanligt att ungdomar känner oro eller ångest över tillvaron, drabbas av nedstämdhet eller depressivitet, har låg självkänsla, skolstress mm. Symtom på detta kan ibland uttrycka sig i självskadebeteende, ätstörningar, utagerande av olika slag.

   I psykoterapi ges möjlighet att tillsammans med terapeuten söka förståelse för sig själv och de egna reaktionerna under denna tid och på så sätt undanröja de hinder som står i vägen för utvecklingen.

Kortidspsykoterapi

I korttidspsykoterapi arbetar man med samma frågeställningar som under en längre terapi men arbetet sker i allmänhet mer intensivt, ofta inom ett avgränsat område.

Parterapi

Om relationen av någon anledning inte fungerar kan det vara anledning att söka sig till parterapi. Det kan handla om svårigheter i kommunikationen. I terapi ges möjlighet att undersöka underliggande mekanismer som kan ha medverkat till att problem har uppstått. 

Familjesamtal

Familjemedlemmar kan fastna i negativa mönster som kan vara svåra att bryta på egen hand. I familjesamtal/-terapi går det att få hjälp att hitta förståelse samt hitta lösningar på det som blivit problem. 

 

Krissamtal 

Om du har råkat ut för en svår upplevelse av något slag som påverkar tillvaron i form av exempelvis ångest, depressivitet, mardrömmar eller overklighetskänslor. I terapi kan du få hjälp att bearbeta upplevelsen.

Coaching 

Vänder sig till dig som på olika sätt vill förändra delar av livet. I detta avseende handlar det inte i första hand om psykisk ohälsa utan mer om att lokalisera hinder som kan vara i vägen för att egna mål skall kunna uppnås.

 

Handledning 

Handledning och konsultation, individuellt eller i grupp, för psykoterapeuter och andra yrkesgrupper inom närliggande områden.                       

Ungdomsterapi
_MG_0242_webb.jpg
bottom of page